top of page

OPERATIE GULDEN WINCKEL

Community Building/Social Placemaking

Operatie Periscoop maakt sinds 2013 deel uit van een buurtteam dat interventies in de openbare ruimte doet met bewoners en lokale professionals, onze bijdrage is nieuwe en oude netwerken verbinden, perspectieven blootleggen en inspireren.

Operatie Periscoop zet in 2016 actief in op het kantelen van het buurtperspectief van het Boomplein door de inzet van kunstenaars, performers en muzikanten, een enorme mural door kunstenaars Raul Balai en Femi Dawkins op buurtkamer, het met jongeren ontwikkelen van 3 rondrijdende UNITS die een alternatief zijn voor een jongerenplek en het transformeren van de tegeltuin tot een weelderige groene oase met wilgentunnels van Jan de Wilgenman en al.

Na een pauze van 2 jaar is Operatie Periscoop sinds 2021 weer actief in de Gulden Winckelbuurt. Op lokale pleinen verbinden we oude en nieuwe bewoners met elkaar met behulp van o.a. de bakfiets bibliotheek met boeken over allerlei soorten amsterdamse kinderen, een weefgetouw, klij, ladders, gratis soep, het timmeren van tafels en meer mooie dingen. Hiernaast inventariseert Operatie Periscoop samen met Combiwel en gemeente wat de opties zijn voor bewoners om de groenstroken in eigen beheer te nemen.

Jaar: 2013-2019 en 2021-heden

Foto: Frouwkje Smit

Film: Susanna Brenner

Opdracht en subsidie: Stadsdeel Amsterdam West en Amsterdams Fonds voor de Kunsten
Uitvoering: Yehudi van de Pol, Socrates Pacio, Margreet van der Vlies, Khetam El Hankouri, Halima Ahamad, Frouwkje Smit, Fiyorela Turko, Tessa Hendriks, Jasper van der Heijden

bottom of page