top of page

OPERATIE VERTEL CABINE

Bewustwording

Gemeente Amsterdam vraagt in 2016 of Operatie Periscoop een straat interventie wil doen tijdens de Week Tegen Kindermishandeling.

Operatie Periscoop ontwerpt speciaal hiervoor 3 vertelcabines en nodigt schrijver Rashid Novaire een startverhaal te schrijven ‘Hoe moet ik dit beoordelen?’.

De kinderen kunnen aan de hand van dit verhaal advies geven aan de hoofdpersoon en dit anoniem in een speciale brievenbus in de cabine stoppen. Enerzijds ga je op een laagdrempelige manier met jonge mensen in gesprek over een maatschappelijk taboe. Anderzijds kan de gemeente aan de hand van de adviezen in de brieven bepalen of er in de buurt van het plein extra voorlichting nodig is door bijvoorbeeld Veilig Thuis, de kindertelefoon, Team Kim, politie en/of andere instanties. Door de inzet van de cabines krijgen de kinderen (indirect) voorlichting.

Inmiddels hebben de cabines rond de 50 pleinen bezocht in Amsterdam West, Nieuw West, Zuid, Noord, Oost, Centrum en Zuid Oost en zijn er ruim 1000 brieven geschreven.

Jaar: 2016 tot heden

Beeld: Socrates Pacio

Film: Susanna Brenner
Ontwerp Vertel Cabines: Margreet van der Vlies

Verhaal: Rashid Novaire

Opdracht en subsidie: Gemeente Amsterdam
Uitvoering: Socrates Pacio, Khetam El Hankouri, Hanife Ozcelik, Halima Ahamad, Malika Mansouri, Karima Ouahmed, Floris van den Bremen, Yehudi van de Pol, Margreet van der Vlies

bottom of page